Evenemang

*


Förfest
Bokcafé Pilgatan, Umeå
måndag den 27 november 2017, kl. 19.00
Det kommande numret av Provins, nr 4/2017, har temat Kalotten och rymmer bidrag från de olika länder och språk som ingår i det geografiska område som kallas Nordkalotten.
Provins bjuder in till förfest för numret, som utkommer i början av december, på Bokcafé Pilgatan i Umeå. Medverkar under kvällen gör Nina Wähä, Anna Jörgensdotter samt Anders Fagerlund.


Gränser och från text till bok
Samernas utbildningscentrum, Jokkmokk
lördag den 18 november 2017
Vi deltar på den nystartade samiska litteraturfestivalen Bágo in Books. Kl. 10.00 leder Provins redaktör Helena Fagertun panelsamtalet ”Från text till bok” där Stina Inga, Marica Blind och Niillas Holmberg diskuterar möjliga vägar för författare på svenska sidan av Sápmi, i väntan på att förlagen ska få förutsättningar att ge ut samisk litteratur.
Senare samma dag arrangerar vi samtalet ”Konst och litteratur på gränsen” där Jenni Laiti och Malin Nord diskuterar motstånd och rättigheter, samt moderskap och arv med utgångspunkt i Suohpanterrors konst och Nords roman Barmark. Även här är Provins redaktör Helena Fagertun samtalsledare.


Plats, poesi, översättning
Galleri Verkligheten, Umeå
fredag den 6 oktober 2017, kl. 19.00
Provins bjuder in till släppfest för nr 3/2017 och publikationen DET KOMMANDE SKALLET / THE COMING SHALL av konstnären Imri Sandström, som medverkade som konstnär i Provins nr 4/2014. Det senaste numret rör sig kring frågor om poesins förhållande till plats och periferi, och även Sandströms publikation, som ingår i hennes konstnärliga forskningsprojekt vid Akademin Valand i Göteborg, har att göra med relationen mellan plats, historia och språk. Under kvällen blir det läsningar av poeterna Roula Alkhech och Gunilla Johansson, som båda medverkar i numret, samt av Imri Sandström. Provins ena redaktör Pernilla Berglund inleder kvällen med en kort presentation av numret. Varmt välkomna!


Poesins betydelse i och för periferin
Världskulturmuseet, Göteborg
lördag den 30 september 2017, kl. 12.15
Våren 2017 arrangerade Art Inside Out ett lyrikresidens med namnet Plats. Poesi. Periferi. där sex nordiska poeter tillbringade en månad i halländska samhället Hylte. Även Provins nr 3/2017 har samma tema och under Scener & samtal diskuterar Marie Silkeberg, poet & handledare för lyrikresidenset, David Väyrynen, poet & ordförande för Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr & poeten Jonas Gren poesins relation till platser & särskilt periferin. Moderator: Helena Fagertun, redaktör för Provins.


Utbölingar och uppläsningar
Bildmuseet, Umeå
lördag den 16 september 2017, kl. 15.00
Under Pilgatans kulturmarknad medverkar Provins med bokbord och försäljning, samt i Bildmuseets program för dagen, med uppläsningar av poeterna Najlaa Eltom och Sanna Ulfsparre, samt en kortare presentation av nr 2/2017 med temat Utbölingar, som de båda medverkar i, av Provins redaktör Pernilla Berglund.


Utbölingar och prisutdelningar
Samernas utbildningscentrum, Jokkmokk
lördag den 1 juli 2017, kl. 19.30
Släppfest för Provins nr 2/2017. Annica Wennström läser ett utdrag ur sin pågående roman Luffarprinsen och Fanny Lindgren föreläser under rubriken ”Att följa björnen”. Kvällen inleds med utdelning av Norrlands litteraturpris och avslutas med öppen scen och samkväm.


Stockholms Litteraturmässa
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
lördag den 6 maj 2017, kl. 11-17
Den 5-6 maj är det dags för Stockholms litteraturmässa på Kulturhuset och under lördagen 6 maj finns Provins på plats med bokbord tillsammans med förlaget Teg Publishing. Mässan har fritt inträde. Välkomna!


Smarta, snygga, arga? Om arbetarkvinnor i Norrland
Bokcafé Pilgatan, Umeå
torsdag den 16 mars 2017, kl. 20.30
Hur skildras arbetarkvinnor i Norrland i litteraturen idag? Vad har hänt sedan mamma och mostrarna, de smarta och snygga arbetartjejerna, blev hemmafruar på 50-talet? Tidskriften Provins bjuder in till släppfest för att fira årets första nummer, nr 1/2017 med tema Arbetarklass. Medverkande: Katarina Kieri, författare, David Nyman, författare, skribent och formgivare samt Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap, som också leder samtalet.

Samarr: Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr


Det växer poesi i Österbotten
Musikcafé After Eight, Jakobstad
tisdag den 10 januari 2017, kl. 19.00
Presentation av Provins senaste nummer, nr 4/2016, med tema Botten. Därefter blir det poesiläsning av de finlandssvenska poeterna Ellen Strömberg, Martina Moliis-Mellberg och Ralf Andtbacka, samt poeten Roxana Crisólogo från Peru, bosatt i Helsingfors, och initiativtagare och projektledare för Sivuvalo, som arbetar med att synliggöra och publicera invandrade författare och översättare.


Iscensättningen av Österbotten
Arkadia International Bookshop, Helsingfors
tisdag den 20 december 2016, kl. 18.00
Författaren Hannele Mikaela Taivassalo och förläggaren Tapani Ritamäki samtalar under ledning av Mathias Rosenlund, gästredaktör för Provins nr 4/2016, om den österbottniska grenen av den finlandssvenska litteraturen. Hur porträtteras Österbotten i böcker som skrivs i dag? Och hur kommer det sig att så många österbottniska författare skriver ur exil?


Bilden av glesbygden i norra Sverige och Finland
Verkligheten, Umeå
onsdag den 7 december 2016, kl. 18.00
I samarbete med Verkligheten i Umeå bjuder Provins på konstnärspresentationer av Beni Köhler, Oscar Hagen och Tomas Håkki Eriksson, följt av ett samtal mellan dessa lett av Ola Nordebo, politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren.


Utdelning av Norrlands litteraturpris och släppfest för Provins nr 2/2016 under Norrlitts sommarmöte
Bokcafé Pilgatan, Umeå
lördag den 2 juli 2016, kl. 19.30
Utdelning av Norrlands litteraturpris. Därefter läser Gunnar Balgård dikter av Siv Cedering och Beppe Wolgers följt av Lis-Mari Hjortfors och Nils-Henrik Sikku som läser Paulus Utsis poesi. Innan den öppna scenen tar vid läser den finlandssvenska författaren och kritikern Mathias Rosenlund egna texter.