*


Provins 40-årsfest
Umeå Folkets Hus, Äpplet, Umeå
lördag den 18 mars 2023, 21.00-03.00
Tidskriften Provins fyller 40 år och du är bjuden på festen! Välkommen till ett storslaget firande med liveband, DJ:s och poesi som en rykande avslutning på hela Littfest-helgen.
Live: Franska trion & Gidge
DJs: Annika Norlin & Monika Kichau
Övriga medverkande TBA
Klicka på rubriken för att läsa mer.


"Hvem er byen" – Releasemingel för Provins nummer om Tromsø
Tromsø Kunstforening, Tromsø
lördag den 12 november 2022, Kl. 12.30
Läsning och samtal med Mary Ailonieida Sombán Mari, Anneli Furmark, Ron Røstad och Provins redaktör Carl Åkerlund. Klicka på rubriken för att läsa mer.


Srebrenica och arvsmassans inneboende minnesbilder
Bokmässan, Svenska Mässan, Göteborg
lördag den 24 september 2022, Kl. 10.30
Författaren Ivica Djikić samtalar med filmkritikern och kulturskribenten Sanjin Pejkovic utifrån bådas medverkan i Provins nr 2/2022: Oförsonligt. Monter nr B07:40 (Aftonbladet Kultur/Nätverkstan Kulturtidskrifter).


Försoning eller fortsatt kolonisering av Sápmi
Bokmässan, Svenska Mässan, Göteborg
fredag den 23 september 2022, Kl. 16.00
Åsa Simma & Carl Åkerlund talar om försoning, kolonisering och kulturellt motstånd i monter nr B07:40 (Aftonbladet Kultur/Nätverkstan Kulturtidskrifter).


Provins på Adak Filmfestival
Sagabiografen Adak, Adak
torsdag den 21 juli 2022, Kl. 13.30
Författarsamtal och filmvisning. Författaren Maria Broberg samtalar med skribenten Oscar Sedholm på tema Oförsonligt, utifrån Provins senaste nummer. Därefter visas filmen Den heliga älven från 1957, som ger ett historiskt perspektiv på en ny våg av industrialisering och exploatering av norra Sverige. Klicka på rubriken för att läsa mer.


Släppfest och Norrlands litteraturpris 2022
Hola folkhögskola, Prästmon
lördag den 9 juli 2022, Kl. 19.00
Släppfest för Provins 2/2022: Oförsonligt och utdelning av Norrlands litteraturpris 2022. Medverkande: Malin Nord, Anna Fors, Litteraturpristagare, Provins redaktör Carl Åkerlund. Klicka på rubriken för att läsa mer.


Släppfest för Provins 1/2022
Bokcafé Pilgatan, Umeå
torsdag den 17 mars 2022, Kl. 19.00
Traditionsenlig släppfest för årets första nummer av Provins på Bokcafé Pilgatan i samband med Littfest. Provins 1/2022 har tema Unga Norrlänningar. Medverkande: Tilde Renman, Elin Grelsson, David Väyrynen, Ida Brytnér och Provins redaktion.


Provins presenterar: Ida Linde & Lo Ragnar Lindström
Stadsbiblioteket, Kulturhuset Sara, Skellefteå
torsdag den 17 februari 2022, Kl. 18.00
Vi firar nummer 4/2021, tema Sex, med samtal och läsning med Ida Linde på Skellefteå Stadsbibliotek i samband med Skellefteå Pride! Förpoet: Lo Ragnar Lindström. Klicka på rubriken för att läsa mer.


Kulturtidskriftsfestival
Bokcafé Pilgatan, Pilgatan 14, Umeå
fredag den 3 december 2021, Kl. 17.00
Tillsammans med kulturtidskrifterna Det grymma svärdet och Klass medverkar Provins på Kulturtidskriftsfestival #4, med fokus på Norrland. Klicka på rubriken för att läsa mer.


Áillohaš: "Verkeleg høgt utvikla statar gjennomfører folkemord utan blod"
Storgata 5, Tromsø, Norge
torsdag den 11 november 2021, Kl. 18.00
Hovedforfattersamtale under Tromsø internasjonale litteraturfestival Ordkalotten: Mikael Niemi, Joar Nango og Mary Ailonieida Sombán Mari i samtale med Provins redaktør Carl Åkerlund om den samiske multikunstneren Áillohaš (Nils-Aslak Valkeapää) som motrøst og veiviser.
Läs mer om programmet och kvällen genom att klicka på rubriken.


Prisutdelning Norrlands litteraturpris + släppfest Provins
Kalix Folkhögskola, Online med Facebook Live
lördag den 3 juli 2021, Kl. 19.30
Prisutdelning och släppfest, direkt från Kalix folkhögskola och Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs Sommarmöte 2021 med utdelning av Norrlands litteraturpris 2021 och samtal med pristagarna, samt släppfest för senaste numret av Provins. Läs mer om programmet och kvällen genom att klicka på rubriken.


Arvet efter Áillohaš
Littfest, Digital direktsändning
torsdag den 18 mars 2021, Kl. 19.00
Littfest och Provins ägnar en afton åt arvet efter Áillohaš och frågan om hans betydelse för litteraturen och kulturlivet i Sápmi och Norden idag. Samtal, konsert och läsningar. Medverkande: Linnea Axelsson, Elin Anna Labba, Sigbjørn Skåden, Sofia Jannok, Carl Åkerlund (moderator), Patricia Fjellgren (konferencier).


Plats för Poesi: två poetiska samtal
Vasa stadsbibliotek (Dramasalen), Biblioteksgatan 13, Vasa, Finland
lördag den 21 september 2019, Kl. 15.00
Provins och tidskriften Horisont arrangerar läsningar och två samtal som en del av LitteraTur och Retur: Litterärt handslag Österbotten–Västerbotten 21–22 september 2019 i Vasa. Medverkande: Eva-Stina Byggmästar, Ralf Andtbacka, Pernilla, Berglund, Erik Vernersson, Göran Ekström, Anna Remmets, Carl Åkerlund. Följ länken för mer info.


Dra dit ljungen blommar
Hola Folkhögskola, Prästmon, Kramfors
lördag den 6 juli 2019, Kl. 20:00
Släppfesten för Provins 2/2019 fungerar också som avslutning för Norrlitts/FC Norrs sommarmöte, men är öppet för allmänheten och gratis. Under kvällen delas Norrlands litteraturpris 2019 ut. Helena Fagertun bjuder på en smulande bukett av formuleringar om ljungens många betydelser och nyanser hos författare, poeter och bröllopsplanerare, under hashtagen #ljungisamtidslitteratur. Det blir även samtal med den ryska författaren Liza Aleksandrova-Zorina, om hennes novell "När Aljosja kom hem från kriget" ur senaste numret.


Undergången är nära!
Stadsbiblioteket, Kiruna
torsdag den 23 maj 2019, Kl. 18:15
Författarsamtal med Mats Söderlund (Skellefteå) författare till Ättlingarna-trilogin, och Daniel Åberg (Vittangi) författare till Virus och Smittad.
Ett samtal om ungdomslitteraturens betydelse i en värld som vuxenvärlden satt eld på, om pandemier, mytologier, dystopier, klimatstrejk och magiska väsen.
Samtalet leds av Carl Åkerlund, redaktör för Provins.


Skrivarworkshop för unga
Allaktivitetshuset Saga, Strömsund
söndag den 19 maj 2019, Kl. 10:00
Är du mellan 13-18 år och gillar att skriva? Då har vi en workshop för dig! Den 19/5 håller ungdomsboksförfattaren Lina Stoltz en workshop i Strömsund - och du behöver inga förkunskaper för att vara med! Anmälan och mer information: www.tidskriftenprovins.se/barndomsland


Skrivarworkshop för unga
Vilhelmina Folkets hus, Vilhelmina
lördag den 18 maj 2019, Kl. 10:00
Är du mellan 13-18 år och gillar att skriva? Då har vi en workshop för dig! Serietecknaren och författaren Mats Jonsson håller i en skrivarworkshop i Vilhelmina den 18/5 och du behöver inga förkunskaper för att vara med! Anmälan och mer information: www.tidskriftenprovins.se/barndomsland


Soptsesth vielie! Berätta mer! En kväll med språklekar och samtal om tvåspråkighet.
Funäsdalens församlingshem, Funäsdalen
torsdag den 16 maj 2019, Kl. 18:00
En kväll med språklek för barn och sedan samtal för alla som har tankar och drömmar för sydsamiska språket: om ord som håller en vid liv och att hålla samiskan levande, att lära och lära ut, om betydelsen av språk, identitet och berättelser - och att fylla mellanrummet med språk på nytt. Med språkarbetaren Patricia Fjellgren och Provins redaktör Carl Åkerlund. Arrangeras med stöd från Kulturrådet.


Skrivarworkshop för unga
Centralbiblioteket, Ånge
lördag den 4 maj 2019, Kl. 10:00
Är du mellan 13-18 år och gillar att skriva? Då har vi en workshop för dig! Workshopen leds av poeten Pernilla Berglund och håller på mellan kl 10.00-16.00. För anmälan och mer information:
http://www.tidskriftenprovins.se/barndomsland/


Skrivarworkshop för unga på nordsamiska
Samegården, Kiruna
lördag den 6 april 2019, Kl. 10:00
Den första workshopen i Provins projekt för barn och unga äger rum i Kiruna den 6 april. Workshopen leds av Sara Inger Sara på nordsamiska. Den äger rum på Samegården i Kiruna och är öppen för ungdomar mellan 13-18 år. Anmälan och all övrig info finns under fliken Barndomsland här på hemsidan.


Till drömmarnas land: Film & regissörssamtal
Hagabion, Linnégatan 21, 413 04 Göteborg, Göteborg
lördag den 30 mars 2019, Kl. 18:15
Den bioaktuella långfilmen "Till drömmarnas land" utspelar sig i Holmsund och är en samtidsskildring om vänskapen mellan två tonårstjejer i skuggan av den svenska debatten om invandring och EU-migranter. Filmen är Umeåregissören Victor Lindgrens långfilmsdebut. Efter visningen samtalar regissören med Provins redaktör Carl Åkerlund om filmen och Lindgrens medverkan i Provins 3/2015, ett bidrag med tydlig koppling till den nu aktuella debutfilmen.


Släppfest Provins Barndomsland
Bokcafé Pilgatan, Pilgatan 14, Umeå
torsdag den 14 mars 2019, Kl. 20:00
Provins 1/2019 har tema Barndomsland och fokuserar på barn och unga. Traditionsenligt hålls släppfest för årets första nummer på Bokcafé Pilgatan i Umeå första kvällen på Littfest. Kvällens gäster är författaren och konstnären Anna-Clara Tidholm, som är Numrets konstnär, poeten Tove Mörkberg, som medverkar i numret med långdikten "Mormor och jag", samt poeten och filmskaparen Viktor Johansson, som bjuder på ett utdrag ur sitt pågående filmprojekt "Inuti diamanten". Läsningar av Tove Mörkberg och Viktor Johansson, samtal med Tove Mörkberg och Anna-Clara Tidholm, modererat av Provins redaktör Carl Åkerlund.


Provins på Rönnells
Rönnells Antikvariat, Birger Jarlsgatan 32, Stockholm
torsdag den 17 januari 2019, kl. 18:30
Släppfest för Provins 4/2018, tema Inlandsbanan, med Anna Hallberg, Elin Grelsson Almestad och Sara Parkman. Poeten och kritikern Anna Hallberg har gjort en omläsning av Erik Beckmans roman Inlandsbanan, som blir utgångspunkt för ett samtal med författaren Elin Grelsson Almestad, om beväringshumor, populistisk komplexitet och misslyckandets konst. Dessutom spelning med Sara Parkman som medverkade i Provins 3/2018, tema Svikare, med texten "Jag hatar Västernorrland".


Kortslutning - om skrivande och svek
Viddernas Gasskas, Porjusvägen 7, Jokkmokk
lördag den 17 november 2018, kl. 21.00
Under den samiska litteraturfestivalen Bágo in Books, Gærjafeasta i Jokkmokk den 15–17 november medverkar Provins med ett kvällsarrangemang på lördagen. Artisten och låtskrivaren Magnus Ekelund, även känd som rapparen Kitok, läser sin dikt ur Provins nr 3/2018 med temat Svikare och samtalar utifrån den om skrivande och svek med Pernilla Berglund, redaktör för Provins. Ekelund avslutar sedan kvällen med en spelning.


Provins på Bokmässan
Svenska mässan, mässans gata, Göteborg
torsdag den 27 september 2018, kl. 14.00
Den 27–30 september pågår Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg och i år delar Provins monter med förlaget Teg Publishing. Vi ordnar ett gemensamt monterprogram där bland andra Ida Linde, Andrea Lundgren, Elin Willows och Lina Sjöberg medverkar. Läs mer och se fullständigt program på Provins Facebooksida.


Om kropp och identitet
Verkligheten, Pilgatan 16, Umeå
lördag den 15 september 2018, kl. 14.00
I samarbete med Galleri Verkligheten bjuder Provins in till konstnärssamtal med Sara Edström och Maria Mäki, samtalsledare är bildredaktör Mia Rogersdotter. Maria Mäki var numrets konstnär i nr 2/2018 och blev 2018 den första mottagaren av det vistelse- och arbetsstipendium som utlystes av Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi och har tillbringat våren i Umeå och följt sverigefinländare i trakten. Sara Edström gör i utställning "I Don’t Look Good Naked Anymore" konst om den åldrande kroppen och medverkande i nr 1/2018 med bilder från utställningen samt en text i vilken hon beskriver de återkommande tankarna om att inte duga, att inte kunna känna sig stolt, sorglös och avslappnad inför sig själv och sin kropp.


Att dra en gräns längs Dalälven
Dalkarlså folkhögskola, Dalkarlså 30, Bygdeå
lördag den 7 juli 2018, kl. 20.00
Provins firar årets andra nummer, med temat Självständighet, under Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs årliga sommarmöte som i år hålls på Dalkarlså folkhögskola. Anders Öhman leder ett panelsamtal om självständighet i norrländsk litteratur med författarna Anita Salomonsson och Lina Sjöberg. Därtill blir det poesiläsning med poeten Lo Lindström.


Moderna dystopier och smekmånader i moll
Väven, Storgatan 46 A, Umeå
lördag den 7 april 2018, kl. 17.00
Världen förändras, gränser stängs, människor förvisas och deras relationer och val ställs på prov.  Provins bjuder tillsammans med tidskriften Horisont och Kulturföreningen Pilgatan in till ett samtal med rubriken ”Moderna dystopier och smekmånader i moll”, under LitteraTur och Retur, lördag 7 april i Umeå. Författarna Philip Teir, Elisabeth Rynell och Mikael Berglund för ett samtal utgående från sina senaste romaner, som alla var för sig berör ett dystopiskt tillstånd som skulle kunna ligga i en nära framtid. Samtalet leds av Anna Remmets, ansvarig redaktör för Horisont.


Samhällskroppen och kropparna i skrivandet
Bakcafé Pilgatan, Pilgatan 14, Umeå
torsdag den 15 mars 2018, kl. 20.00
Hur arbetar en författare med kropparna i en roman? Hur skriver hon fram dem och hur känns det att vara i dem? På vilket sätt kan den egna kroppen vara viktig för skrivandet och hur skiljer sig en dramatikers arbete från en författares eller poets sätt att förhålla sig till kroppar i skrivandet? Provins bjuder in till panelsamtal och släppfest för nr 1/2018 med temat Samhällskropp, torsdag 15 mars kl. 20.00 på Bokcafé Pilgatan i Umeå. Medverkar i samtalet gör författaren samt gästredaktören för det aktuella numret, Anna Jörgensdotter, poeten Pär Hansson och dramatikern Max Hebert. Samtalsledare är Pernilla Berglund, redaktör för Provins.


Förfest
Bokcafé Pilgatan, Umeå
måndag den 27 november 2017, kl. 19.00
Det kommande numret av Provins, nr 4/2017, har temat Kalotten och rymmer bidrag från de olika länder och språk som ingår i det geografiska område som kallas Nordkalotten.
Provins bjuder in till förfest för numret, som utkommer i början av december, på Bokcafé Pilgatan i Umeå. Medverkar under kvällen gör Nina Wähä, Anna Jörgensdotter samt Anders Fagerlund.


Gränser och från text till bok
Samernas utbildningscentrum, Jokkmokk
lördag den 18 november 2017
Vi deltar på den nystartade samiska litteraturfestivalen Bágo in Books. Kl. 10.00 leder Provins redaktör Helena Fagertun panelsamtalet ”Från text till bok” där Stina Inga, Marica Blind och Niillas Holmberg diskuterar möjliga vägar för författare på svenska sidan av Sápmi, i väntan på att förlagen ska få förutsättningar att ge ut samisk litteratur.
Senare samma dag arrangerar vi samtalet ”Konst och litteratur på gränsen” där Jenni Laiti och Malin Nord diskuterar motstånd och rättigheter, samt moderskap och arv med utgångspunkt i Suohpanterrors konst och Nords roman Barmark. Även här är Provins redaktör Helena Fagertun samtalsledare.


Plats, poesi, översättning
Galleri Verkligheten, Umeå
fredag den 6 oktober 2017, kl. 19.00
Provins bjuder in till släppfest för nr 3/2017 och publikationen DET KOMMANDE SKALLET / THE COMING SHALL av konstnären Imri Sandström, som medverkade som konstnär i Provins nr 4/2014. Det senaste numret rör sig kring frågor om poesins förhållande till plats och periferi, och även Sandströms publikation, som ingår i hennes konstnärliga forskningsprojekt vid Akademin Valand i Göteborg, har att göra med relationen mellan plats, historia och språk. Under kvällen blir det läsningar av poeterna Roula Alkhech och Gunilla Johansson, som båda medverkar i numret, samt av Imri Sandström. Provins ena redaktör Pernilla Berglund inleder kvällen med en kort presentation av numret. Varmt välkomna!


Poesins betydelse i och för periferin
Världskulturmuseet, Göteborg
lördag den 30 september 2017, kl. 12.15
Våren 2017 arrangerade Art Inside Out ett lyrikresidens med namnet Plats. Poesi. Periferi. där sex nordiska poeter tillbringade en månad i halländska samhället Hylte. Även Provins nr 3/2017 har samma tema och under Scener & samtal diskuterar Marie Silkeberg, poet & handledare för lyrikresidenset, David Väyrynen, poet & ordförande för Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr & poeten Jonas Gren poesins relation till platser & särskilt periferin. Moderator: Helena Fagertun, redaktör för Provins.


Utbölingar och uppläsningar
Bildmuseet, Umeå
lördag den 16 september 2017, kl. 15.00
Under Pilgatans kulturmarknad medverkar Provins med bokbord och försäljning, samt i Bildmuseets program för dagen, med uppläsningar av poeterna Najlaa Eltom och Sanna Ulfsparre, samt en kortare presentation av nr 2/2017 med temat Utbölingar, som de båda medverkar i, av Provins redaktör Pernilla Berglund.


Utbölingar och prisutdelningar
Samernas utbildningscentrum, Jokkmokk
lördag den 1 juli 2017, kl. 19.30
Släppfest för Provins nr 2/2017. Annica Wennström läser ett utdrag ur sin pågående roman Luffarprinsen och Fanny Lindgren föreläser under rubriken ”Att följa björnen”. Kvällen inleds med utdelning av Norrlands litteraturpris och avslutas med öppen scen och samkväm.


Stockholms Litteraturmässa
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
lördag den 6 maj 2017, kl. 11-17
Den 5-6 maj är det dags för Stockholms litteraturmässa på Kulturhuset och under lördagen 6 maj finns Provins på plats med bokbord tillsammans med förlaget Teg Publishing. Mässan har fritt inträde. Välkomna!


Smarta, snygga, arga? Om arbetarkvinnor i Norrland
Bokcafé Pilgatan, Umeå
torsdag den 16 mars 2017, kl. 20.30
Hur skildras arbetarkvinnor i Norrland i litteraturen idag? Vad har hänt sedan mamma och mostrarna, de smarta och snygga arbetartjejerna, blev hemmafruar på 50-talet? Tidskriften Provins bjuder in till släppfest för att fira årets första nummer, nr 1/2017 med tema Arbetarklass. Medverkande: Katarina Kieri, författare, David Nyman, författare, skribent och formgivare samt Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap, som också leder samtalet.

Samarr: Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr


Det växer poesi i Österbotten
Musikcafé After Eight, Jakobstad
tisdag den 10 januari 2017, kl. 19.00
Presentation av Provins senaste nummer, nr 4/2016, med tema Botten. Därefter blir det poesiläsning av de finlandssvenska poeterna Ellen Strömberg, Martina Moliis-Mellberg och Ralf Andtbacka, samt poeten Roxana Crisólogo från Peru, bosatt i Helsingfors, och initiativtagare och projektledare för Sivuvalo, som arbetar med att synliggöra och publicera invandrade författare och översättare.


Iscensättningen av Österbotten
Arkadia International Bookshop, Helsingfors
tisdag den 20 december 2016, kl. 18.00
Författaren Hannele Mikaela Taivassalo och förläggaren Tapani Ritamäki samtalar under ledning av Mathias Rosenlund, gästredaktör för Provins nr 4/2016, om den österbottniska grenen av den finlandssvenska litteraturen. Hur porträtteras Österbotten i böcker som skrivs i dag? Och hur kommer det sig att så många österbottniska författare skriver ur exil?


Bilden av glesbygden i norra Sverige och Finland
Verkligheten, Umeå
onsdag den 7 december 2016, kl. 18.00
I samarbete med Verkligheten i Umeå bjuder Provins på konstnärspresentationer av Beni Köhler, Oscar Hagen och Tomas Håkki Eriksson, följt av ett samtal mellan dessa lett av Ola Nordebo, politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren.


Utdelning av Norrlands litteraturpris och släppfest för Provins nr 2/2016 under Norrlitts sommarmöte
Bokcafé Pilgatan, Umeå
lördag den 2 juli 2016, kl. 19.30
Utdelning av Norrlands litteraturpris. Därefter läser Gunnar Balgård dikter av Siv Cedering och Beppe Wolgers följt av Lis-Mari Hjortfors och Nils-Henrik Sikku som läser Paulus Utsis poesi. Innan den öppna scenen tar vid läser den finlandssvenska författaren och kritikern Mathias Rosenlund egna texter.